forum.ruczaj.info

Pełna wersja: Opinie o spółdzielnie Ruczaj-Zaborze
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Witam wszystkich!
Poszukuję mieszkania na Ruczaju w starszych blokach (wielka płyta) i mam już nawet jedno upatrzone, które przynależy do spółdzielni Ruczaj Zaborze.
Mieszkanie ma 36 m2 (Grota-Roweckiego) a czynsz razem z funduszem remontowym wynosi 270zł. Blok ma być podobno ocieplany w przyszłym roku.
Mam kilka pytań:
- czy spółdzelnia nie robi problemów z wydawaniem dokumentów niezbędnych do kredytu?
- jak jest z ogrzewaniem (pośrednik twierdzi że jest bardzo ciepło ale mieszkanie jest narożne więc mam obawy)
- ciepła woda - ile wody w czynszu, jakja cena m^3 i jak rozliczana

Pozdrawiam wszystkich
Witam, ja mieszkanie w "wielkiej płycie" na Grota-Roweckiego kupiłem 10 lat temu. Za 73 m kw. płacę 485 zł czynszu (mieszkam sam - w przypadku większej liczby osób trzeba dodać po kilkanaście złotych za wywóz śmieci i windę).
Nie odpowiem na pytanie dotyczące kredytu, ponieważ mieszkanie nabyłem za gotówkę, natomiast jeśli chodzi o ogrzewanie, to rzeczywiście jest bardzo ciepło - na szczęćie temperaturę można regulować pokrętłami przy kaloryferach. Mimo że jestem zmarzluchem zimą zawsze jest mi gorąco.
Co do rozliczenia wody każdy sam określa ile ciepłej i zimnej wody będzie zużywał i kwota w ten sposób wyliczona doliczana jest do czynszu. Raz na pół roku robione jest rozliczenie - nadpłata albo niedopłata zaliczana jest na poczet czynszu i średnia zużycia doliczana jest do czynszu w następnym kwartale.
Z tego co pamiętam metr ciepłej wody kosztuje coś ok.15 zł, z zimnej 5-6 zł. Ale być może te ceny są już nie aktualne ponieważ nigdy nie sprawdzam tych rozliczeń i nie mam głowy do zapamiętywania cen. Wieczorem w domu sprawdzę rozliczenie i napiszę dokładnie.

Na ocieplenie bloku w przyszłym roku nie licz za bardzo - spółdzielnia przez 10 lat ociepliła może 4 bloki. Wogóle działanie Spółdzielni Ruczaj - Zaborze jest dla mnie wielką zagadką. O ile na innych osiedlach ocieplane są bloki, wymieniane windy, remontowane chodniki - u nas nie dzieje się nic.
Pozdrawiam
morten napisał(a):Co do rozliczenia wody każdy sam określa ile ciepłej i zimnej wody będzie zużywał i kwota w ten sposób wyliczona doliczana jest do czynszu. Raz na pół roku robione jest rozliczenie - nadpłata albo niedopłata zaliczana jest na poczet czynszu i średnia zużycia doliczana jest do czynszu w następnym kwartale.
Z tego co pamiętam metr ciepłej wody kosztuje coś ok.15 zł, z zimnej 5-6 zł. Ale być może te ceny są już nie aktualne ponieważ nigdy nie sprawdzam tych rozliczeń i nie mam głowy do zapamiętywania cen. Wieczorem w domu sprawdzę rozliczenie i napiszę dokładnie.

Będe wdzięczny za sprawdzenie ceny wody.
A tak na marginesie to pośrednik oprócz tego że wychwalał spółdzielnię to jeszcze zapewniał, że w przyszłym roku równolegle do Grota-Roweckiego powstanie linia tramwajowa do kampusu UJ.

Pozdrawiam
Więcej informacji o słynnym już tramwaju znajdziesz tutaj http://forum.ruczaj.info/showthread.php?tid=168 Smile
W przyszłym roku? Dobre sobie. Niezły bajerant z tego pośrednika.
renegade napisał(a):W przyszłym roku? Dobre sobie. Niezły bajerant z tego pośrednika.

Pytanie czy tylko z tramwajem tak bajerował czy ze wszystkim?
A tak w ogóle czy za mieszkanie na Grota-Roweckiego, wielka płyta z poczatku lat 90-ych, 36 m. kw., I piętro z balkonem cena 255000 (7000 zł za m kw.) plus prowizja pośrednika to dobra oferta? Dodam że mieszkanie praktycznie bez mebli do pomalowania.

Pozdrawiam
Wydaje mi się że jak na to co się dzieje obecnie na rynku mieszkaniowym cena jest jeszcze do przełknięcia. Musisz się liczyć jednak z zainwestowaniem sporej gotówki w remont jeśli chcesz aby mieszkanie jako tako wyglądało (wymiana okien, gładź na ściany itp) Podczas malowania wałkiem mozna przekonać się jak krzywe są tu ściany. Przygotuj się też na niespodzianki ze ścianami. W niektóre nie można się wkręcić nawet wiertarką udarową, w inne gwoździe można wpychać palcami.
Moim zdaniem oferta jest bardzo dobra. Radzę tylko dowiedzieć się co nieco o sąsiadach żeby nie trafić na jakieś kłopotliwe towarzystwo.

W podobnej cenie w okolicy znalazłem coś takiego:
http://www.gratka.pl/dom/tresc.phtml?id_...®ion2=7

oraz takiego (na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo ciekawe):
http://www.gratka.pl/dom/tresc.phtml?id_...;region2=7

Pozdrawiam
Ceny za wodę obowiązujące w Sp-ni Ruczaj Zaborze od czerwca 2007:
Woda i ścieki: 5,10/m
Ogrzewanie wody: 12,99/m
morten napisał(a):Ceny za wodę obowiązujące w Sp-ni Ruczaj Zaborze od czerwca 2007:
Woda i ścieki: 5,10/m
Ogrzewanie wody: 12,99/m
Wielkie dzięki za sprawdzenie.
Pozdrawiam
morten napisał(a):Wydaje mi się że jak na to co się dzieje obecnie na rynku mieszkaniowym cena jest jeszcze do przełknięcia. Musisz się liczyć jednak z zainwestowaniem sporej gotówki w remont jeśli chcesz aby mieszkanie jako tako wyglądało (wymiana okien, gładź na ściany itp) Podczas malowania wałkiem mozna przekonać się jak krzywe są tu ściany. Przygotuj się też na niespodzianki ze ścianami. W niektóre nie można się wkręcić nawet wiertarką udarową, w inne gwoździe można wpychać palcami.

Stało się ... za kilka dni podpisuję umowę przedwstępną. Mieszkanie ma nowe okne i parkiet dębowy w całkiem dobrym stanie. Zaletą jest duża loggia!
Mam jeszcze pytanie o dojazd. Ile zajmuje sredni dojazd autem z ul. Reymonta (Alejami) ok godz. 16 jezeli nie ma po drodze remontow. Dzis zajelo mi to 40 minut (po godz. 20)!!!
Cóż, po zakończeniu remontów podejrzewam, że nie powinno zajmować więcej niż jakieś 25-30 minut.
renegade napisał(a):Cóż, po zakończeniu remontów podejrzewam, że nie powinno zajmować więcej niż jakieś 25-30 minut.

Miejmy nadzieję że tak będzie. Można ponoć dojechac inną drogą - przez Salwator i most zwierzyniecki, ale tego wariantu jeszcze nie próbowałem.
Pozdrawiam!
tkoziel napisał(a):Miejmy nadzieję że tak będzie. Można ponoć dojechac inną drogą - przez Salwator i most zwierzyniecki, ale tego wariantu jeszcze nie próbowałem.
Pozdrawiam!

Rzeczywiście jest taka możliwość ale niestety przez trwający remont na Alejach bardzo wielu kierowców wybiera tę trasę i natężenie ruchu i co za tym idzie korki są podobne do tych na Alejach.

Na czas remontów radzę przesiąść się do komunikacji miejskiej. Będzie taniej, szybciej i bardziej ekologicznie Smile
Przez most Zwierzyniecki to bardzo przyjemna trasa i jeśli nie ma gdzie indziej remontów dojazd na ul. Piłsudskiego zajmuje dosłownie 15 minut. Natomiast komunikacją miejską z przystanku Rostworowskiego trwa to ok. 22-25 minut.
Najgorsze są obecnie powroty, w piątek powrót na Ruczaj w okolicach godziny 16-tej trwał ok.godzinę (korki na Senatorskiej)
Stron: 1 2
Przekierowanie