forum.ruczaj.info

Pełna wersja: Plan zagospodarowania przestrzennego Ruczaju
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Od kilku lat Ruczaj jest intensywnie zabudowywany przede wszystkim przez budownictwo mieszkaniowe. Nowi mieszkańcy oprócz dachu nad głową mają też określone oczekiwania w zakresie nowego miejsca. Patrząc po niektórych postach z tego forum w obszarze zaintereswania leżą m.in drogi, przedszkola, spędzanie wolnego czasu, spacery z psem itp. Są to tematy bezpośrednio bądź pośrednio związane z przyszłym wyglądem naszego osiedla.

Moje pytanie dotyczy planu zagospodarowania przestrzennego Ruczaju. Czy taki plan istnieje? Jeśli tak, to w jaki sposób możnaby sie z nim zapoznać? Jeśli natomiast jeszcze nie powstał to czy prowadzone są prace nad stworzeniem takiego dokumentu?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Znalazłem http://www.bip.krakow.pl/?dok_id=1441&sub_dok_id=1441
Plan jest opracowywany. Pytanie tylko ile czasu to jeszcze zajmie i czy nie jest już trochę zbyt poźno na wdrażanie takiego dokumentu, biorąc pod uwagę, że większość Ruczaju jest już zabudowane Sad.
Plan zagospodarowania przestrzennego dla obszaru Ruczaj - Zaborze jest już przygotowany. Nie został natomiast ostatecznie uchwalony. Mimo to niewiele nastąpi w nim zmian o ile w ogóle jakieś nastąpią, wobec czego Rada Dzielnicy przy wydawaniu opinii dla decyzji o np warunki zabudowy kieruje się zapisami tego planu. Każda opinia, czy uchwała jest w pełni zgodna z tym planem.

Natomiast zapoznać się z nim można na stronie internetowej (linki z poprzednich postów) lub osobiście w siedzibie Rady Dzielnicy, np. podczas któregoś z dyżurów radnych w siedzibie Rady.

Ja osobiście zdobędę własną kopię tego planu i będzie można mieć w najbliższym czasie wgląd do niego również podczas moich dyżurów na Ruczaju (szczegóły w temacie "Dyżury radnych")
Przekierowanie