forum.ruczaj.info

Pełna wersja: Kibice
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Czesc

Przenosze sie na Ruczaj z drugiego końca miasta i mam pytanie o bezpieczeństwo na osiedlu i o kibiców.
Czy okolice Miłkowskiego/Lipińskiego/Kobierzyńskiej to spokojna dzielnica, czy raczej trzeba uważać wieczorem ?
To rejon Wisły czy Cracovii ?
Z tego co wiem, jest jakiś podział na Ruczaj 1 2 i 3.
Gdzie który Ruczaj się kończy i jak tam jest z kibicami ?
Tłuką się między sobą, czy cała dzielnica kibicuje jednemu klubowi?
Ciężkie pytania zadajesz.. ;p
Mnie nic i nikt nie napatoczył się po drodze. Kibolów to widziałam na starówce i na pkp, a na Ruczaju.. jeszcze nie spotkałam żadnego. Omijaj szerokim łukiem Zakrzówek w nocy i jak będziesz nawalony, bo tam jest duże parcie na latanie nad jeziorkiem ;p
(10-08-2011 22:35)arthe napisał(a): [ -> ]Czesc

Przenosze sie na Ruczaj z drugiego końca miasta i mam pytanie o bezpieczeństwo na osiedlu i o kibiców.
Czy okolice Miłkowskiego/Lipińskiego/Kobierzyńskiej to spokojna dzielnica, czy raczej trzeba uważać wieczorem ?
To rejon Wisły czy Cracovii ?
Z tego co wiem, jest jakiś podział na Ruczaj 1 2 i 3.

Osobiście mam sam problem ze zrozumieniem gdzie się Ruczaj kończy i zaczyna jednak tutaj gdzie jest nowe budownictwo - Kobierzyńska, Raciborska, Szuwarowa, Grota i dalej to jest wg mnie oaza spokoju. Ja osobiście mam sąsiadów pijących i hałasujących, jednak to już kwestia pecha i właściciela, który najmuje komu popadnie. Jednak z rodziną możesz się tutaj przenosić spokojnie i niczego się nie obawiaj.
Ty się tu przenosisz arthe, a ja na ten przykład cię tu nie chce. Nie potrzebuję w mojej okolicy kolejnego pastucha, który przynosi swoją plemienną wizję świata, tego "czyje" jest osiedle i jaką ścieżkę ma sobie w nim wydeptać, żeby go inni dzicy nie zjedli. Czep się książek, filmów, przejedź się do ZOO, daj na szmaty bluzę z kapturem, a swoim dresem zetrzyj podłogę w łazience to może wtedy pogadamy.
Skąd pomysł, że to pytanie o informacje zaczepne - może ktoś chce wiedzieć z ciekawości, na wypadek gdyby w ciemnej bramie nocą dopadli i pytali "za kim jesteś".
haha co za temat, tak gonią z nożami kuchennymi i pytają za kim jestes Big Grin
Śmiej się, ale w różnych dzielnicach Krakowa tak właśnie bywa. Sam miałem okazję się przekonać jak banda łysych zapytała ciemną nocą mnie o to, ale szczerze im odpowiedziałem "Panowie, w d... to mam" i poszli sobie śmiejąc się do siebie Wink
Ruczaj oczywiście jest trochę bardziej uśpiony i pewnie tak ciekawych kwestii tu nie ma. W mapie piłkarskiej Krakowa dzielnica dostała metkę obu klubów co znaczy, że nikt tu nie dominuje, ale wpływy obydwu kibiców się tu ścierają.
(10-08-2011 22:35)arthe napisał(a): [ -> ]Czy okolice Miłkowskiego/Lipińskiego/Kobierzyńskiej to spokojna dzielnica, czy raczej trzeba uważać wieczorem ?

Zdecydowanie uważać. Podobno w ilości pobić Ruczaj przewyższył Nową Hutę i Kurdwanów. Przez 20 lat mieszkania widziałem na własne oczy z okna pobicie pałami gościa przez bandę kiboli. Raz sam zostałem pobity (chodziło o kasę). Wielokrotnie czytałem w gazetach o ustawkach kibiców, nawet ze skutkiem śmiertelnym. Często wieczorami w dniu meczów słychać przyśpiewki z ust pijanych grup kibiców.

(10-08-2011 22:35)arthe napisał(a): [ -> ]To rejon Wisły czy Cracovii ?
Obu, więc tłuką się między sobą i przy okazji innych.

(10-08-2011 22:35)arthe napisał(a): [ -> ]Z tego co wiem, jest jakiś podział na Ruczaj 1 2 i 3.
[/quote]
Określenia Ruczaj 1, 2 i 3 dotyczą starego Ruczaju. "1" jest w kwadracie Lipińskiego, Miłkowskiego, Kobierzyńskiej i Grota-Roweckiego. "2" jest pomiędzy G-R, Kobierzyńską i Rostworowskiego. "3" jest od Rostworowskiego do Zachodniej.

(10-08-2011 22:35)arthe napisał(a): [ -> ]okolice Miłkowskiego/Lipińskiego
Jeśli twoje okna wychodzą na piękny trawnik wzdłuż ulicy Lipińskiego, to wiedz, że niedługo będzie tędy biegła ulica 8 Pułku Ułanów, będąca przedłużeniem Kapelanki aż do Klinów. Jeśli możesz to uciekaj, póki jest jeszcze czas.

(11-08-2011 19:21)petersett napisał(a): [ -> ]tutaj gdzie jest nowe budownictwo - Kobierzyńska, Raciborska, Szuwarowa, Grota i dalej to jest wg mnie oaza spokoju.
Bo to zupełnie różne światy a granicą jest ulica Zachodnia. Do Zachodniej masz komunistyczne osiedle (zwane Starym Ruczajem), gdzie ludzie dostawali mieszkania z przydziału, są bloki socjalne, są bloki zakładowe (Huta Sędzimira, PKP). Od Zachodniej masz nowe budownictwo, gdzie ludzie kupowali za własne pieniądze - co implikuje wyższą kulturę.

Przyznam, że w ostatnich latach jest spokojniej, być może dlatego że żulernia albo wyjechała do Anglii albo się zestarzała i założyła rodziny. Osiedle powstało w ciągu 10 lat, więc wszyscy byli w podobnym wieku. Jak miałem ~15 lat to w moim bloku było z 20 osób w podobnym wieku, teraz wszyscy mają ~30 lat, a młodych jest może 2-3. Więc i kandydatów na młodocianych bandziorów sporo mniej.

(12-08-2011 23:37)liszt napisał(a): [ -> ]a ja na ten przykład cię tu nie chce. Nie potrzebuję w mojej okolicy kolejnego pastucha, który przynosi swoją plemienną wizję świata, tego "czyje" jest osiedle
Możesz się obrażać, ale prawda jest taka, że Stary Ruczaj jest podzielony na strefy wpływów. Jak chodziłem do podstawówki, to moi aktywni kibicowsko koledzy nie chodzili w nieswoje części Ruczaju, bo bali się pobicia.
Przekierowanie